Porady

Jak zrobić kaszankę domowym sposobem

Photo by Edi Libedinsky on Unsplash

Kaszanka to tradycyjna polska potrawa, która kojarzy się z domowym jedzeniem naszych babć. Robienie kaszanki w domu nie jest trudne, a efekt jest znacznie lepszy niż kupowanie gotowego produktu w sklepie.

Jak zrobić domową kaszankę?

Przygotowanie kaszanki domowym sposobem nie jest skomplikowane. Kaszanka, podstawowy składnik potrawy, składa się z ugotowanej kaszy - najczęściej jęczmiennej oraz wieprzowiny i wołowiny - najlepiej chude mięso z łopatki lub szynki. Mięso trzeba bardzo dokładnie rozdrobnić, najlepiej dwa razy przepuścić przez maszynkę do mielenia aby uzyskać jednolitą masę.

Należy ugotować kaszę jęczmienną do miękkości w lekko osolonej wodzie (ok. 30 minut). Odcedzić nadmiar wody. Mięso podsmażyć na oleju cebuli, dodać przyprawy (majeranek, cząber, pieprz, gałka muszkatołowa). Po ostygnięciu połączyć mięso z ugotowaną kaszą i dokładnie wymieszać.

Przygotowaną masę napełnić cienkimi bawełnianymi woreczkami kiełbaskowymi i gotować w wodzie ok 10 minut.

Z czym podawać kaszankę domową?

Domowe wyroby z kaszy idealnie komponują się z surówkami, kapustą zasmażaną oraz ziemniakami. Świetnym dodatkiem będzie też chrzan, musztarda czy świeże pieczywo.

Jak zrobić kaszankę? Garść przydatnych informacji

  • Używaj chudego mięsa wieprzowego i wołowego
  • Rozdrabniaj mięso dwa razy na maszynce aby uzyskać jednolitą konsystencję
  • Gotuj kaszę do miękkości, odcedź nadmiar wody
  • Podsmaż cebulkę i mięso, dodaj przyprawy
  • Połącz ostudzone składniki i dobrze wymieszaj
  • Napełnij cienkie bawełniane woreczki masą
  • Gotuj w wodzie ok. 10 minut

Wasze przepisy

Zachęcamy do dzielenia się w komentarzach własnymi sposobami na przygotowanie domowej kaszanki. Jakie stosujecie przyprawy? Jaką kaszę polecacie?

Kaszanka mojej babci

Moja babcia zawsze dodawała do masy kaszankowej małą ilość bekonu pokrojonego w drobną kostkę - dzięki temu kaszanka była bardziej soczysta. Stosowała też więcej przypraw niż w podstawowym przepisie - dużo majeranku, ale też tymianek, liść laurowy czy ziele angielskie.

Domowa biała kaszanka

Biała odmiana kaszanki przygotowywana jest z mleka i ryżu zamiast kaszy jęczmiennej. Jest bardziej delikatna w smaku. Reszta składników i sposób przygotowania jest podobny. Mięso tak samo drobno rozdrabniamy i przyprawiamy, następnie łączymy z ugotowanym na sypko ryżem i ciepłym mlekiem.

Domowa wiejska kaszanka

Wersja wiejska charakteryzuje się dodatkiem większej ilości tłuszczu - słoniny lub boczku. Dzięki temu jest bardziej kaloryczna i sycąca. Do przypraw często dodaje się lubczyk oraz więcej czosnku. Wiejską wersję można też wzbogacić prażoną cebulką.

Przygotowanie domowej kaszanki

Robienie tradycyjnej kaszanki w domu nie jest trudne, a daje wiele satysfakcji. Samodzielnie przygotowany produkt jest o niebo smaczniejszy i zdrowszy niż ten kupiony w sklepie. Zachęcamy do samodzielnych eksperymentów i dzielenia się swoimi przepisami! Smacznego!

Przeczytaj również

Bindowanie domowym sposobem