Jak zrobić kaszankę domowym sposobem
![](https://domowym-sposobem.pl/media/posts/170/jak-zrobic-kaszanke-domowym-sposobem.jpg)
Kaszanka to tradycyjna polska potrawa, która kojarzy się z domowym jedzeniem naszych babć. Robienie kaszanki w domu nie jest trudne, a efekt jest znacznie lepszy niż kupowanie gotowego produktu w sklepie.
Jak zrobić domową kaszankę?
Przygotowanie kaszanki domowym sposobem nie jest skomplikowane. Kaszanka, podstawowy składnik potrawy, składa się z ugotowanej kaszy - najczęściej jęczmiennej oraz wieprzowiny i wołowiny - najlepiej chude mięso z łopatki lub szynki. Mięso trzeba bardzo dokładnie rozdrobnić, najlepiej dwa razy przepuścić przez maszynkę do mielenia aby uzyskać jednolitą masę.
Należy ugotować kaszę jęczmienną do miękkości w lekko osolonej wodzie (ok. 30 minut). Odcedzić nadmiar wody. Mięso podsmażyć na oleju cebuli, dodać przyprawy (majeranek, cząber, pieprz, gałka muszkatołowa). Po ostygnięciu połączyć mięso z ugotowaną kaszą i dokładnie wymieszać.
Przygotowaną masę napełnić cienkimi bawełnianymi woreczkami kiełbaskowymi i gotować w wodzie ok 10 minut.
Z czym podawać kaszankę domową?
Domowe wyroby z kaszy idealnie komponują się z surówkami, kapustą zasmażaną oraz ziemniakami. Świetnym dodatkiem będzie też chrzan, musztarda czy świeże pieczywo.
Jak zrobić kaszankę? Garść przydatnych informacji
- Używaj chudego mięsa wieprzowego i wołowego
- Rozdrabniaj mięso dwa razy na maszynce aby uzyskać jednolitą konsystencję
- Gotuj kaszę do miękkości, odcedź nadmiar wody
- Podsmaż cebulkę i mięso, dodaj przyprawy
- Połącz ostudzone składniki i dobrze wymieszaj
- Napełnij cienkie bawełniane woreczki masą
- Gotuj w wodzie ok. 10 minut
Wasze przepisy
Zachęcamy do dzielenia się w komentarzach własnymi sposobami na przygotowanie domowej kaszanki. Jakie stosujecie przyprawy? Jaką kaszę polecacie?
Kaszanka mojej babci
Moja babcia zawsze dodawała do masy kaszankowej małą ilość bekonu pokrojonego w drobną kostkę - dzięki temu kaszanka była bardziej soczysta. Stosowała też więcej przypraw niż w podstawowym przepisie - dużo majeranku, ale też tymianek, liść laurowy czy ziele angielskie.
Domowa biała kaszanka
Biała odmiana kaszanki przygotowywana jest z mleka i ryżu zamiast kaszy jęczmiennej. Jest bardziej delikatna w smaku. Reszta składników i sposób przygotowania jest podobny. Mięso tak samo drobno rozdrabniamy i przyprawiamy, następnie łączymy z ugotowanym na sypko ryżem i ciepłym mlekiem.
Domowa wiejska kaszanka
Wersja wiejska charakteryzuje się dodatkiem większej ilości tłuszczu - słoniny lub boczku. Dzięki temu jest bardziej kaloryczna i sycąca. Do przypraw często dodaje się lubczyk oraz więcej czosnku. Wiejską wersję można też wzbogacić prażoną cebulką.
Przygotowanie domowej kaszanki
Robienie tradycyjnej kaszanki w domu nie jest trudne, a daje wiele satysfakcji. Samodzielnie przygotowany produkt jest o niebo smaczniejszy i zdrowszy niż ten kupiony w sklepie. Zachęcamy do samodzielnych eksperymentów i dzielenia się swoimi przepisami! Smacznego!