Porady

Przepis na koncentrat pomidorowy domowym sposobem

Marzysz o pysznym, domowym koncentracie pomidorowym, ale nie wiesz jak się za to zabrać? Przygotowanie własnego przecieru z pomidorów wcale nie jest trudne i każdy może to zrobić w domu. Wystarczy kilka składników, trochę czasu i możesz cieszyć się aromatycznym koncentratem na długie tygodnie.

 

Koncentrat pomidorowy: przepis na domowy przecier z pomidorów

Przecier pomidorowy robiony w domu różni się pod wieloma względami od tego kupnego. Po pierwsze, jego smak jest świeższy i bardziej naturalny, bo wiemy dokładnie z jakich składników i pomidorów został zrobiony. Możemy go doprawić tak, jak lubimy - pikantnie lub łagodniej. Po drugie, domowy przecier pomidorowy nie zawiera żadnych konserwantów czy innych dodatków.

Jak zrobić przecier pomidorowy?

Przygotowanie domowego przecieru pomidorowego jest całkiem proste i każdy może sobie z tym poradzić. Na początku należy umyć i pokroić na mniejsze kawałki około 5-7 kg pomidorów (najlepiej z własnego ogródka lub od zaufanego dostawcy). Pokrojone pomidory wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni C i piec przez około 3-4 godziny, aż pomidory zmiękną i puścą sok. Następnie pomidory przecisnąć przez sito lub blender, aby usunąć skórki i pestki. Uzyskany w ten sposób przecier przełożyć do garnka i gotować bez przykrycia, cały czas mieszając, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Na koniec gorący przecier pomidorowy przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować w temperaturze około 85 stopni C przez około 30 minut. Po ostudzeniu słoiki umyć i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Przecier z pomidorów w ten sposób może się utrzymać nawet przez rok.

Zastosowania domowego koncentratu pomidorowego

Domowy koncentrat pomidorowy ma bardzo wiele zastosowań w kuchni. Może posłużyć do robienia tradycyjnych włoskich sosów pomidorowych, zup, sosów do makaronów i pizz, jak również jako baza do przygotowania pysznych ketchuptów czy chili. Przecier pomidorowy pasuje także do wielu dań mięsnych, sosów do ryb, pierogów, zapiekanek i jajecznicy. Z koncentratem pomidorowym możesz przyrządzić również przetwory na zimę, dżemy, powidła i marynaty. Wykorzystaj własnoręcznie przyrządzony przecier pomidorowy do przygotowania smacznych i zdrowych potraw.

Jak widać, przyrządzenie domowego koncentratu z pomidorów nie jest trudne, a satysfakcja z własnoręcznie wykonanych przetworów jest ogromna. Z koncentratem pomidorowym zrobionym wg powyższego przepisu możesz eksperymentować w kuchni przez wiele miesięcy. Smacznego!

Przeczytaj również

Bindowanie domowym sposobem