Porady

Jak zrobić cukier domowym sposobem

Photo by Faran Raufi on Unsplash

Cukier to podstawowy składnik wykorzystywany w wielu potrawach i napojach. Zazwyczaj kupujemy go w sklepie, jednak można również wyprodukować go w domu! Wystarczy nieco buraków cukrowych, czasu i chęci, by poczuć satysfakcję z przygotowania własnoręcznie wykonanego, naturalnego cukru.

Jak zrobić domowy cukier? Znamy prosty przepis

Aby zrobić cukier w domu, należy najpierw zebrać odpowiednią ilość buraków cukrowych. Mogą to być buraki z własnego ogródka lub kupione na targu. Ważne, by były dojrzałe i nieuszkodzone.

Następnie buraki myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Gotujemy je w wodzie przez około godzinę, do momentu aż buraki zmiękną, a woda zrobi się lekko słodka. Cały czas mieszamy, aby masa buraczana się nie przypaliła.

Gdy buraki są już miękkie, przecedzamy je przez gazę lub bardzo drobne sito, tak by został tylko sok. Teraz dodajemy łyżeczkę ksylitolu (można zastąpić cytryną) i ponownie zagotowujemy. W tym momencie zaczyna tworzyć się syrop. Należy go stale mieszać i gotować na małym ogniu przez około godzinę w celu odparowania wody.

Gdy syrop zgęstnieje na tyle, że po umieszczeniu łyżeczki w masie pozostaje widoczny ślad, wlewamy go do foremek lub innych naczyń wyłożonych papierem do pieczenia. Studzimy, a następnie kroimy powstałe bryły na mniejsze kostki cukru.

Właściwości cukru buraczanego

Cukier wyprodukowany z buraków cukrowych ma wiele cennych właściwości, dzięki którym warto produkować go samodzielnie. Jest bogaty w składniki mineralne i witaminy z grupy B. Zawiera też sporo magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Ponadto ma niższy indeks glikemiczny niż cukier biały, przez co wolniej się wchłania. Słodzi podobnie, ale nie wpływa tak szkodliwie na poziom cukru we krwi. Ma też charakterystyczny, brązowy kolor i aromat.

Cukier trzcinowy a buraczany

Cukier trzcinowy produkowany jest z trzciny cukrowej i zazwyczaj pochodzi z krajów o cieplejszym klimacie. Natomiast cukier buraczany, jak sama nazwa wskazuje, powstaje z buraków cukrowych. Oba mają podobne właściwości słodzące, jednak cukier z buraków zawiera więcej składników mineralnych i witamin. Ponadto jego produkcja nie wymaga transportu z odległych rejonów świata, przez co ma mniejszy ślad węglowy.

Jak zrobić brązowy cukier. Przepis i praktyczne wskazówki

Aby uzyskać brązowy cukier z buraków cukrowych, wystarczy zwiększyć ilość ksylitolu lub cytryny dodawanych pod koniec gotowania syropu. Spowoduje to karmelizację cukrów i nada brązowawy odcień. Można też dodać odrobinę melasy buraczanej. Brązowy cukier ma jeszcze niższy indeks glikemiczny i bogatszy smak. Sprawdzi się świetnie do wypieków, kawy, herbaty i innych potraw wymagających aromatycznego posłodzenia.

Cukier w kostkach domowej produkcji

Po ostudzeniu syropu cukrowego z buraków możemy pokroić go na równe kostki, zupełnie jak fabryczny cukier. Dzięki temu nie tylko ładnie będzie wyglądał w cukiernicy, ale też wygodniej będzie odmierzać porcje do kawy czy ciast. Foremki do cukru można kupić w sklepach kuchennych.

Dlaczego domowy cukier puder jest lepszy?

Cukier puder przygotowany z buraków w domu może mieć bardziej pudrową konsystencję i delikatniejszy smak niż ten sklepowy. Ponieważ nie jest bielony i rafinowany na skalę przemysłową, zachowuje więcej składników mineralnych i zdrowy, brązowawy kolor. Doskonale sprawdzi się do przygotowania kremów, budyniów, koktajli i wszelkich deserów. A przyjemność z jedzenia domowej roboty wypieków na pewno będzie ogromna!

Jak widać, produkcja cukru w domu wcale nie jest trudna! Wystarczy kilka składników, nieco wprawy i cierpliwości. Efektem będzie pyszny, aromatyczny i zdrowy cukier idealny do domowego użytku.