Porady

Jak zrobić keczup domowym sposobem

Photo by Dennis Klein on Unsplash

Ketchup to popularny dodatek do wielu potraw, który kupujemy zazwyczaj w sklepie. Jednak warto wiedzieć, że przygotowanie domowego ketchupu wcale nie jest trudne, a finalny efekt może nas miło zaskoczyć. Własnoręcznie przygotowany ketchup będzie zdrowszy i smaczniejszy od tego kupionego. Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na wyśmienity domowy ketchup przygotowany w kilku wersjach - nie tylko z pomidorów, ale też z cukinii, dyni czy śliwek. Przekonaj się, jak łatwo i przyjemnie można przyrządzić ten smaczny dodatek do dań domowym sposobem.

Jak zrobić domowy ketchup nie tylko z pomidorów?

Ketchup kojarzy się przede wszystkim z pomidorami. Jednak wiele osób nie wie, że ten popularny sos można przyrządzić również z innych warzyw i owoców. Wypróbuj wyjątkowe przepisy na oryginalny domowy ketchup z cukinii, dyni czy ze śliwek.

Jak zrobić dobry ketchup z pomidorów? Przepis podstawowy

Podstawowy przepis na domowy ketchup z pomidorów jest naprawdę prosty. Potrzebujesz do niego: 3 kg pomidorów bez skórki, 2 cebule, olej, sól, pieprz, goździki, liść laurowy, ekstrakt drożdżowy, cukier i ocet. Przygotowanie zajmie trochę czasu, jednak efekt wręcz zachwyca i jest wart dodatkowego wysiłku.

Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy pomidory i przyprawy (2 ziarna ziela angielskiego, 2 goździki, 2 listki laurowe, 1 łyżeczkę soli, świeżo zmielony pieprz). Całość gotujemy, aż pomidory rozgotują się i zmiękną. Następnie miksujemy blenderem.

Z powstałego puree odsączamy nadmiar płynu. Dodajemy pół szklanki cukru, łyżkę ekstraktu drożdżowego i łyżkę octu. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godz., ciągle mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku i gorący przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy. W ten sposób otrzymujemy ok. 3 słoików pysznego domowego ketchupu pomidorowego.

Zdrowy, domowy ketchup z cukinii

Cukinia sprawdza się idealnie jako baza ketchupu - dzięki temu powstaje lekki, zdrowy i bardzo smaczny sos. Do jego zrobienia potrzebujemy: małą cukinię, dwie cebule, pomidora bez skórki, olej, paprykę chilli, imbir, czosnek, cynamon, gałkę muszkatołową i oczywiście przyprawy.

Cebulę i cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy poszatkowane pomidory (bez skórki!), starty imbir, czosnek, chili oraz przyprawy. Całość duśmy pod przykryciem przez ok. 30 minut, aby cukinia się udusiła i zmiękła. Następnie miksujemy, dodajemy sok z cytryny, majonez i ewentualnie cukier do smaku.

Wyrazisty domowy ketchup z dyni – idealny na zimę

Sezonowa odmiana domowego ketchupu z dyni sprawdza się idealnie jako dodatek do jesiennych i zimowych dań. Aby przyrządzić ten wyśmienity sos, potrzebujemy: małą dynię hokaido, dużą cebulę, jabłko, świeży imbir, czosnek, przyprawy oraz sok z cytryny.

Dynię i jabłko obieramy, kroimy w kostkę i podduszamy z cebulą na oleju. Dodajemy starty imbir z czosnkiem i przyprawami. Całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Następnie blendujemy i wstawiamy z powrotem do garnka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny. Z tak przygotowanego przetworu uzyskamy ok. półtora słoika aromatycznego, dyniowego ketchupu.

Ciekawy przepis na domowy ketchup ze śliwkami

Kto powiedział, że ketchup musi być na bazie pomidorów? Oryginalny, domowy ketchup ze śliwek to świetny dodatek nie tylko do mięs, ale także naleśników, gofrów i innych słodkich przysmaków. Sprawdź, jak łatwo go zrobić.

Będziemy potrzebować kilograma śliwek węgierek bez pestek, cebuli, pół szklanki octu jabłkowego, łyżeczki cynamonu, goździków, pieprzu i soli. Śliwki i cebulę blendujemy na gładką masę, po czym przekładamy do garnka. Dodajemy ocet i przyprawy do smaku. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Gorący ketchup przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez kilkanaście minut. W ten sposób uzyskamy niezwykle oryginalny ketchup ze śliwek, idealny do słodkich dań.

Jak widać przygotowanie domowego ketchupu wcale nie jest trudne, a z pewnością warto poświęcić trochę czasu na samodzielne wykonanie tego popularnego dodatku. Ketchup z własnej kuchni będzie smaczniejszy i zdrowszy niż ten kupiony w sklepie. Ponadto możemy dostosować go do własnych upodobań i potrzeb, dodając ulubione składniki. Smacznego!

Przeczytaj również

Bindowanie domowym sposobem