Wędzenie kiełbasy domowym sposobem
![](https://domowym-sposobem.pl/media/posts/179/wedzenie-kielbasy-domowym-sposobem.jpg)
Wędzenie mięsa to stara, sprawdzona metoda konserwacji żywności. Pozwala ona nie tylko wydłużyć przydatność produktów do spożycia, ale także nadaje im wyjątkowy, wręcz niepowtarzalny smak i aromat dymu wędzarniczego.
Domowe wędzenie kiełbasy to świetny sposób na stworzenie własnych, tradycyjnych wyrobów, które mogą konkurować z tymi ze sklepu. Co więcej, przygotowując wędzonki we własnym zakresie, mamy pewność co do źródła i jakości użytych mięsa.
Wędzenie kiełbasy: jak wędzić kiełbasę?
Aby przygotować smaczną, domową wędzoną kiełbasę, trzeba przejść przez kilka etapów. Bez wątpienia kluczowy z nich to proces wędzenia, dlatego warto go dobrze zaplanować.
Jakie mięso do wędzonej kiełbasy?
W zależności od planowanego rodzaju kiełbasy, do jej produkcji można wykorzystać mięso wołowe, wieprzowe, cielęce, a nawet dziczyznę. Dobrze sprawdza się także surowiec mieszany. Popularne kiełbasy wędzone produkuje się np. z mięsa wieprzowego i wołowego w proporcji 70% do 30%.
Wędzenie kiełbasy: od czego zacząć?
Należy zacząć od przygotowania farszu. Mięso kroi się, rozdrabnia za pomocą maszynki lub ręcznie i miesza z przyprawami. Tak powstałą masę nadziewa się do osłonek (najczęściej naturalnych jelit wieprzowych), po czym poddaje procesowi kilkugodzinnej obróbce termicznej.
Jak długo wędzić kiełbasę?
Zwykle zaleca się wędzenie przez ok. 12-24 godzin w temperaturze ok. 70stopni Celsjusza. Jednak czas ten może być zmienny - zależy m.in. od grubości i rodzaju wyrobu. Ważne, by kiełbasa nabrała złocisto-brązowego koloru, a w środku osiągnęła temperaturę co najmniej 68 stopni C.
Narzędzia potrzebne do przygotowania mięsa
Aby samodzielnie wyprodukować domową wędzoną kiełbasę przydadzą się: noże i deski do krojenia mięsa, miska lub maszynka do mieszania farszu, lejek oraz wyżymaczka do nadziewania osłonek, igła do zszywania kiełbas, itp. Odpowiedni sprzęt ułatwi przygotować farsz i nadziać go do jelit.
Rodzaje osłonek – jakie osłonki zastosować do kiełbasy wędzonej?
Do wędzenia można używać zarówno naturalnych osłonek zwierzęcych (wieprzowych, wołowych lub cielęcych), jak i sztucznych o różnej średnicy. Te drugie są łatwiejsze w obsłudze i mniej podatne na uszkodzenia.
Najważniejsze jednak, by ostatecznie wybrany materiał zapewniał odpowiednią przepuszczalność dymu. Tylko taka kiełbasa nabierze tego wyjątkowego, wędzarniczego smaku.
Najprostsza wędzona kiełbasa – przepis
Oto uniwersalna receptura na domową wędzoną kiełbasę na bazie mięsa wieprzowego i wołowego:
Składniki:
- 3 kg mięsa wieprzowego
- 1,5 kg mięsa wołowego
- 2 łyżki soli
- pieprz
- majeranek
- czosnek granulowany
Wykonanie:
- Mięso pokroić w kostkę, dodać przyprawy i dokładnie wyrobić.
- Powstały farsz napełnić osłonki, wędzić przez ok. 20 godzin w temperaturze ok. 70 stopni C.
- Po wystudzeniu, kiełbasy można przechowywać w chłodnym, suchym miejscu nawet przez 2-3 tygodnie.
Smacznego!
Wędzenie kiełbasy – dlaczego warto wędzić kiełbasę?
Przygotowanie własnej wędzonej kiełbasy to świetna alternatywa dla wyrobów ze sklepu. Warto podjąć się tego wyzwania, gdyż:
- Masz pewność co do pochodzenia i składu użytego mięsa
Możesz dostosować recepturę do własnych upodobań smakowych
Otrzymujesz produkt o wyjątkowym aromacie dymu wędzarniczego
Zyskujesz nowe hobby i satysfakcję z samodzielnego wytworzenia wędlin
Przy odrobinie chęci, cierpliwości i przestrzeganiu kilku zasad, każdy może sam przygotować przepyszne wędzone kiełbasy. Ich smak z pewnością mile Cię zaskoczy!