Lifestyle

Jak zrobić mrożoną kawę domowym sposobem

Photo by Blake Wisz on Unsplash

Mrożona kawa to idealny napój na upały. Orzeźwiająca mieszanka zimnej kawy, lodów i bitej śmietany sprawdzi się zarówno jako deser, jak i dodatkowa porcja energii potrzebna do przetrwania letnich dni. W tym artykule przedstawię przykładowe przepisy na domową kawę mrożoną, podpowiem, jaką kawę wybrać, aby napój był aromatyczny i niezwykle smaczny oraz jak krok po kroku go przygotować.

Jaka kawa jest najlepsza do ice coffee?

Kawę mrożoną najlepiej przygotowywać z kawy o wyrazistym, głębokim smaku i aromacie. Sprawdzają się zarówno kawa ziarnista, jak i rozpuszczalna. Dobrym wyborem będzie mocne espresso albo kawa parzona techniką cold brew, która charakteryzuje się jeszcze bardziej intensywnym smakiem.

Cold brew to od dawna popularna w USA metoda parzenia kawy, która polega na wielogodzinnym „moczeniu” zmielonych ziaren kawy w zimnej wodzie. Dzięki temu można uzyskać niezwykle aromatyczny i nierzadko bezkofeinowy napój.

Przygotowanie kawy mrożonej krok po kroku

Oto przykładowy przepis na kawę mrożoną domowym sposobem dla jednej osoby:

Składniki:

  • 100 ml mocnej kawy (najlepiej espresso lub cold brew)
  • 4 kostki lodu
  • 1 gałka lodów waniliowych
  • 2 łyżki bitej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp większą ilość kostek lodu do wysokiej szklanki i dodaj 100 ml przygotowanej wcześniej kawy. Możesz zamiast kawy rozpuścić w gorącej wodzie łyżeczkę kawy rozpuszczalnej.
  2. Uzupełnij szklankę resztą kostek lodu i włóż gałkę lodów waniliowych na sam wierzch.
  3. Delikatnie zamieszaj wszystkie składniki w szklance.
  4. Na sam koniec, tuż przed podaniem dodaj 2 łyżki ubitej, gęstej śmietany.
  5. Podaj od razu, póki lody się nie rozpuściły. Smacznego!

Warto eksperymentować z różnymi smakami – kawa mrożona może być nie tylko z wanilią, ale na przykład z karmelem, czekoladą, nutsami w karmelu i wieloma innymi dodatkami według indywidualnych upodobań.

Co będzie potrzebne do przygotowania kawy mrożonej?

Aby przygotować domową kawę mrożoną niezbędne będą:

  • Kawa – ziarnista lub rozpuszczalna; najlepiej espresso albo cold brew
  • Woda – do przygotowania kawy (około 100-120 ml na porcję)
  • Lód – 4-5 standardowych kostek lodu na jedną szklankę (można zamrozić wodę lub kawę w formie na kostki lodu)
  • Gałka lodów – o wybranym smaku (waniliowe, śmietankowe, czekoladowe itp.)
  • Bitą śmietanę – około 2 łyżek na porcję
  • Szklanka lub wysoki kubek – do podania kawy mrożonej
  • Łyżka – do mieszania

Najprostsze i cenowo najbardziej opłacalne będzie przygotowanie kawy mrożonej na bazie kawy rozpuszczalnej, z dodatkiem lodów waniliowych oraz marketowej bitej śmietany. Jeśli jednak zależy Ci na w pełni domowym i niezwykle aromatycznym smaku, warto samemu zaparzyć espresso lub zrobić cold brew, a także ubić śmietanę. Wtedy efekt będzie jeszcze lepszy!

Cold Brew – najbardziej aromatyczna kawa mrożona

Jeśli chcesz przygotować naprawdę wyborną, domową kawę mrożoną, koniecznie wypróbuj cold brew. Jest to ostatnio bardzo popularna technika parzenia, polegająca na moczeniu ziaren kawy w dużej ilości zimnej wody. Efektem jest niezwykle aromatyczna kawa o aksamitnym, jedwabistym smaku.

Składniki na cold brew:

  • 5 łyżek świeżo zmielonej kawy (najlepiej ziarna 100% Arabica)
  • 500 ml zimnej wody

Sposób przygotowania:

  1. Wlej zimną wodę do dzbanka.
  2. Dodaj świeżo zmieloną kawę. Dokładnie wymieszaj.
  3. Odstaw dzbanek z kawą do lodówki na 12-24 godziny. Im dłużej kawa będzie się „moczyła”, tym będzie bardziej aromatyczna.
  4. Po upływie wybranego czasu przecedź kawę przez filtr do kawy i wlej do butelki lub dzbanka.
  5. Gdy zechcesz napić się cold brew, po prostu dodaj lód i ew. śmietanę. Smacznego!

Tak przygotowana kawa mrożona będzie prawdziwym rarytasem, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości. Wypróbuj, a przekonasz się sam!